Kinematografia europejska: odkrywając perły kina niezależnego.
Antocyjany są po największej części odpowiedzialne za czerwony kolor w winie. Antocyjany odnajdują się w różnych owocach, pełniąc podobną funkcję. Ten związek syntetyczny znajduje się w zewnętrznej warstwie skórki winogrona i w czasie procesu maceracji jest wycierany przed taninami. Większość soków z winogron (w tym z czarnych winogron) są achromatyczne, tak że maceracja to istotny proces w procesie nadania koloru winu. Są odmiany Vitis vinifera, które klasyfikuje się jako teinturier, albowiem już ich sok jest koloru czerwonego. W najwyższym stopniu znanymi są Bouschet, Saperavi oraz Dunkelfelder. Formy te są jednak wyjątkiem, co potwierdza wina. W niektórych okazjach winiarze wprowadzają małe ilości tych odmian w celu zwiększenia czerwonego koloru swoich win. Kolor czerwony czy też różowy, zależy pod każdym względem, od sposobu, w jaki się wykrywa antocyjany ze skórki winogrona w procesie fermentacji. Antocyjany są grupą glikozyd. W momencie maceracji proporcja antocyjan niebieskich zmienia się na kolory od purpurowego po pomarańczowy. W młodych winach kolor zawdzięcza się zwłaszcza antocyjanom.
1. Zajrzyj tutaj
2. Sprawdź to
3. Sprawdź stronę
4. Sprawdź to
Sztuka uliczna w XXI wieku: muraliści, którzy kształtują nasze miasta.